Αρθρογραφία

H ΗΙV λοίμωξη / AIDS, είναι μια ασθένεια που μας αφορά όλους. Το να λέμε ότι εμάς δεν μας αγγίζει είναι ένα τεράστιο ψέμα! Είναι πολύ εύκολο να κλείνουμε τα μάτια και να κάνουμε ότι δεν υπάρχει! Τι είναι όμως η HIV λοίμωξη / AIDS;

 

Ο HIV (Human Immunodeficiency Virus – Ιός Ανοσοανεπάρκειας του Ανθρώπου) είναι ο ιός που προκαλεί το Σύνδρομο της Επίκτητης Ανοσολογικής Ανεπάρκειας (Acquired Immune Deficiency Syndrome – AIDS). Δρα καταστρέφοντας κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος, τα CD4+ T λεμφοκύτταρα, τα οποία διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην προστασία του οργανισμού από λοιμώξεις και άλλα νοσήματα. (κεελπνο).

 

 

Ο όρος AIDS αναφέρεται στο τελευταίο στάδιο της HIV λοίμωξης, κατά το οποίο το ανοσοποιητικό σύστημα έχει αποδυναμωθεί σε τέτοιο βαθμό, ώστε το HIV οροθετικό άτομο είναι επιρρεπές σε διάφορα νοσήματα και συγκεκριμένους τύπους καρκίνου. (κεελπνο)

 

Δυστυχώς το AIDS, δεν κάνει διακρίσεις. Δεν υπάρχει για το AIDS εθνικότητα, φύλο, χρώμα, κοινωνικό status. ΜΠΟΡΕΙ να προσβάλλει τους πάντες. Είναι αλήθεια ότι η απρόσεκτη σεξουαλική συμπεριφορά εννοώντας φυσικά την μη χρησιμοποίηση προφυλακτικού είναι ο υπ΄ αριθμόν ένας μεγαλύτερος κίνδυνος αφού είναι γνωστό ότι πάνω ή περίπου 80% μεταδίδεται με το σεξ!

 

Προφυλάσσοντας τον εαυτό μας θα μπορέσουμε να προφυλάξουμε την / τον σύντροφο μας, τη σύζυγο και τα παιδιά μας.

 

Το AIDS μπορεί να μεταδοθεί με τους ακολούθους τρόπους:

 

1. Σε σεξουαλικής επαφή (πρωκτική, κολπική, στοματική) χωρίς προφυλακτικό!

 

2.  Όταν μοιραζόμαστε ξυραφάκια, οδοντόβουρτσες, βελόνες, σύριγγες, και γενικά αντικείμενα που μπορεί να έρθουν σε επαφή με το αίμα.

 

3. Από τη μητέρα που έχει τον ιό HIV, μπορεί να μεταδοθεί στο νεογνό κατά τη διάρκεια της κύησης, του τοκετού και του θηλασμού.

 

Το AIDS δεν μεταδίδεται με:

 

1. Οποιαδήποτε κοινωνική επαφή.

2. Το αγκάλιασμα.

3. Το φιλί.

4. Τη χειραψία.

5. Από αντικείμενα κοινής χρήσης, όπως τα ποτήρια, τα πιάτα, τα μαχαιροπίρουνα.

6. Από τις τουαλέτες.

7. Από το φτάρνισμα, ή τον βήχα.

8. Από τα ζώα και τα έντομα.

9. Σε θάλασσα ή σε πισίνα δεν υπάρχει πιθανότητα μετάδοσης του ιού HIV.

 

Είναι μεγάλη αλήθεια ότι έχουν γίνει και εξακολουθούν να γίνονται τεράστια βήματα όσον αφορά στην αντιμετώπιση της λοίμωξης. Έως τώρα δεν έχει βρεθεί αποτελεσματικό προφυλακτικό εμβόλιο έναντι του HIV.

 

Προφύλαξε τον εαυτό σου και τους γύρω σου!

(Η ειδική εξέταση για τον HIV/AIDS γίνεται δωρεάν σε όλα τα Κέντρα Αναφοράς HIV/AIDS λοίμωξης στην Ελλάδα. Είναι αξιόπιστη, απόλυτα εμπιστευτική και ανώνυμη). (κεελπνο.gr)

Εγγραφείτε τώρα